Dr. Marton Dévényi Éva

Vezető terapeuta


Budapest XII. ker.
+36-20-9246-422
1980

Ideg-elme szakorvos,
az Alapozó Terápiák Alapítvány vezetője,
anyanyelvi fejlődéskutató.

Szakmai önéletrajz

1944-ben születtem Budapesten.

Szüleim ötvösök voltak, bátyám operarendező, majd író-dramaturg.

A mai Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi szakán végeztem 1969-ben, majd előbb ideggyógyászati, később elmegyógyászati szakvizsgát tettem.
Négy évig neurológusként, majd kilenc évig pszichiáterként dolgoztam.

Mindezen munkáimból kimaradt fő érdeklődési területem: a magyar nyelv.

Az 1980-as évek elején "házasítani" szerettem volna addigi szakmai területeimet és érdeklődésemet: Meixner Ildikónál tanulva elkezdtem diszlexiás gyermekeket kezelni. Mint ideggyógyász, hamar eljutottam oda, hogy az anyanyelvi problémás gyerekek megsegítésére az idegrendszer fejlődésébe mélyebbe "belenyúló" mozgásos fejlesztést is kell alkalmazni, hogy a hatásosságot növeljük.

A módszert a philadelphiai rehabilitációs iskola közlései mentén dolgoztuk ki. A hazai módszer felállításában nagyon sokat köszönhetek mestereimnek (Meixner Ildikó, Kulcsár Mihályné, Gósy Mária, Lovász Gabriella, Schneider Júlia, Simon Ferenc, Páli Judit, Fodorné Földi Rita) és munkatársaimnak (Szerdahelyi Márton, Tóth Gábor, Bodai Ágnes, Bodonyi Anikó, Bodonyi Miklós, Bonczné Juhász Csilla, Frankó Mária, Gergely Anikó, dr Gyarmatiné Boksai Éva, Pócsi Orsolya, Bognár (Stocker) Eszter, Stocker Tamás, Sütő Csaba, Szabó Csilla, Váradi Ildikó, Sólyom Brigitta, Juhász Judit és elnézést kérek de még számtalan nevet kellene felsorolnom.)

Közleményeim

Még a felnőttekkel való foglalkozás idején ideggyógyászként előbb az u.n. petit mal epilepsziáról szóló közleményben voltam társszerző, majd elmegyógyászként színházlélektannal foglalkoztam: "Színképelemzés" c. könyvem jelent meg a Színházi Intézet kiadásában.

Az anyanyelvi problémával szenvedő gyermekekkel való foglalkozás óta megjelent fontosabb közleményeim

 1. dr. Marton-Dévényi Éva:
  Korunk szellemi járványa - Gondolatok a diszlexia okairól
  in. Fordulópont 2-3 kötet: Miért (nem) olvas a gyermek?
  Pont Kiadó folyóirata, I. évfolyam, 1999/2-3.
 2. dr. Marton-Dévényi Éva:
  Anyanyelvi-zenei helyesírás-fejlesztés - diszgráfia kezelés
  Fejlesztő pedagógia, 12. évf. 2001/1, 33-38.
 3. dr. Marton-Dévényi Éva, Szerdahelyi Márton, Tóth Gábor, dr Keresztesi Katalin:
  Alapozó Terápia Tanulmány (1994-1999)
  Alapozó terápiák Alapítvány, Budapest, 2002.
 4. dr. Marton Dévényi Éva:
  Az Alapozó Terápia elmélete és gyakorlata
  in: Fejlesztő Pedagógia, szerk.: Martonné Tamás Márta
  ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2002. 32-66.
 5. dr. Marton-Dévényi Éva:
  Tapasztalataink és tanulságaink az Alapozó Terápiában
  Alapozó Terápiák Alapítvány, Budapest, 2003.
 6. dr. Marton-Dévényi Éva, Jordanidisz Ágnes, Horváth Ilona:
  Gondolatok a diszlexia végső okairól
  Az Alapozó terápia hatásai.
  Esettanulmányok.
  Alapozó Terápiák Alapítvány, Budapest, 2008.

Szakmai tevékenységeim

Az Alapítványon belül én végzem a gyermekek komplex, ú.n. Teljes Nagyvizsgálatát, amelyben az idegrendszer különböző működési területeinek érettségét vizsgálom. Ez a vizsgálat 2*fél napos, mozgás, látás, hallás, beszédészlelés, dominancia, tér, idő stb területeket ölel fel, melyről részletes orvosi véleményt adok és a gyermeket elindítom a terápiákba.

Szakmailag vezetem a 120 (+45) órás Alapozó terapeuta-képző tanfolyamot, amelyen előadok és a gyermekeket felmérő vizsgálatot tanítom be. Rendszeresen tartok szakembereknek 50 órás tanfolyamot a helyesírás-gyenge gyermekek kezeléséről "Anyanyelvi-zenei helyesírás javítás, diszgráfia kezelés" címmel és időnként szövegértelmezési tanfolyamot is indítok.

Ha időm engedi, indítok helyesírás-fejlesztő tanfolyamokat gyerekeknek. És természetesen végzem az Alapítvány szakmai vezetését.

Szeretettel várom az 5-16 éves gyermekek szüleinek érdeklődését, ha gyermekének anyanyelvi készségproblémája van (megkésett vagy akadályozott beszédfejlődés, olvasás és/vagy helyesírás-gyengeség, írás alaki gyengesége) vagy és mozgásügyességi elmaradása-nehézsége. Kis számban tudunk hypermotil-figyelemzavaros gyermekeket is kezelni. Enyhe fokban értelmi fogyatékos gyermekek vizsgálatát és kezelését kitűntetett szeretettel, figyelemmel végezzük.

Több évtizedes tapasztalataimat szívesen osztanám meg és kérdeznék kollégáim tapasztalatából.