hu en fr

I. Alapozó Fejlesztés és Terápia

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló (u.n. motoszenzoros típusú) idegrendszer fejlesztő terápia, mely során a gyermekeknél újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer "belökve" az agy fejlődésbeli lehetőségét és a gyereket a terápia során igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el.

Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásalapot kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés, stb.) ezzel tesszük teljessé.

Ez a terápia hatásos (5-16 éves korig):

  1. Megkésett vagy/és hibás, akadályozott beszédfejlődésnél (diszfáziák)
    Kiejtési hibával, pöszeséggel küzdő gyermekeknél.
  2. Diszlexiánál, alaki diszgráfiánál= olvasás és/vagy írásgyengeségnél.
  3. Azoknál az organikus eredetű túlmozgásos (hypermotil)- figyelemzavaros gyermekeknél, akiknél oxigénhiányos károsodás keletkezett.
  4. Fejlődésben, érésben elmaradt óvodásoknál.
  5. Enyhe fokú értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknél
  6. Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból.

A módszerre minden évben kiképzünk gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozó munkatársakat 120 órás akkreditált tanfolyamunkon, ahol megismerkedhetnek a terápia alapjaival és fejlesztői tanúsítványt kapnak.

Fejlesztés és Terápia

Az ALAPOZÓ MOZGÁSFEJLESZTŐ ÁLLAPOTFELMÉRÉS (60 óra) és ALAPOZÓ MOZGÁSFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS
GYAKORLATA (80 óra) tanfolyamok után a hallgató lehet fejlesztő, és továbbképezheti magát terapeutának 50 órás továbbképzéssel (45 óra gyakorlatvezetőknél, 5 óra vizsgálat-továbbképzés és vizsga.

Fejlesztés

A fejlesztendő gyermeklétszám egy és tizenöt között lehet, de itt is a 6-8 fő körüli létszám az ajánlott. A gyermeket a fejlesztésekhez előírt állapotfelméréssel fel kell mérnie!

A fejlesztő magáért a csoportmunkáért vállal felelősséget nagyobb létszám esetén, mint egy osztályfőnök az osztályáért, ezért néha egyéni figyelemre is sor kerülhet szükség szerint, de nem hosszantartóan, mint cél. Felfedezhet csoportjában olyan gyermeket, akinek a fejlesztés kevés, további vizsgálatok és/vagy terápia szükséges.

A négy oldalas Kórelőzménylapot kell használnia, azt a szülő tölti ki. 

Bizonyos esetekben első körben szűréssel indul a gyermekek állapotfelmérése. 

A szűrésről és a fejlesztésről a szülőt tájékoztatni kell még a szűrés megkezdése előtt. Szülői kérésre rövid összefoglaló véleményt köteles írni, kiadni.

Heti 2x1 óra már Alapozó Fejlesztésnek számít, ennél kevesebb nem!

Kérjük a szülőket és hallgatóinkat ennek tudomásulvételére és betartására!

Ha a fejlesztő úgy gondolja, hogy kompetencia határait nem tudja tartani, segítségért fordulhat az Alapítvány vezető terapeutáihoz.

Terápia

A terapeuta a + 50 órás képzésen, nagyrészt egyéni oktatásban részesülve, mélyebb tudásra tesz szert, mint a fejlesztő.

A terapeuta behatárolt csoportlétszámmal dolgozik (5-6 gyerek/csoport), mert minden gyerekért egyénileg vállal felelősséget annak haladásában, ez nagyobb létszámmal nem lehetséges.

Felelőssége van a szülőkkel és a pedagógusokkal való kapcsolattartásban.

A terápiás idő hetente 2x2 óra, esetleg 3x2 óra, de nem kevesebb! Speciális esetekben naponta folyik terápia vagy egyéni terápiát ad szükség szerint.

Felelőssége van a terápiás regresszió során a szülővel való szoros együttműködésben.

A Terapeuta Vizsgálati Lapot használja. A terápia kezdetekor szülői kérésre köteles a gyermekről összefoglaló véleményt írni és kiadni. A négy oldalas Kórelőzménylapot tölteti ki a szülővel, valamit szükség szerint a Tünetfelmérő lapot. Ha anyanyelvi megítélés nem kompetenciája, a gyereket szükség szerint kiegészítő vizsgálatokra küldi. Legalább évente egyszer kontrollfelmérést rögzít.  Bizonyos feltételek mellett ajánlott terápiás szerződést kötni szóban. Javasolt szükség esetén a próbaidő megajánlása.

Az Alapozó Terápia minden területének minden gyakorlatán tudnia kell a gyereket végigvezetni. Terápiás munkájának kezdetén, vagy a munka során felmerülő probléma esetén ajánlott az

Alapítvány vezető terapeutáira való támaszkodás. 

A terapeutáknak ajánlott, hogy évente egyszer vegyenek részt továbbképzésen, hogy követni tudja az Alapítvány haladási vonalát.

Tehát a fejlesztő főleg a csoportra figyel, a terapeuta az egyes gyermekekre a csoportban és a csoportmunkában az egyes gyermekekre.

A hallgatók aláírt eskütétele

Minden erőmmel és tudásommal azon vagyok, hogy emberileg és szakmailag mindent megtegyek a gyermek maximális fejlődése érdekében!



* Tájékoztatjuk, hogy e-mailes kapcsolatfelvétel esetén az Ön által megadott személyes adatokat az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, a GDPR irányelveknek megfelelően kezeljük.
Weboldalunk futtatásához és a felhasználói élmény növeléséhez, a jobb kiszolgálás érdekében oldalunk "cookie"-kat használ.
A részletekért tekintsd meg adatvédelmi tájékoztatónkat! Megértettem